Razstava o Rudolfu Maistru in predavanje o bojih za severno mejo v Karavankah na OŠ Bistrica pri Tržiču

Od 12. do 22. aprila 2024 je Društvo general Rudolf Maister Kranj na Osnovni šoli Bistrica pri Tržiču postavilo razstavo Zveze društev general Maister o življenju in delu generala Rudolfa Maistra.

Učenci in učitelji so se z ogledom razstave lahko seznanili z življenjem in delom generala Rudolfa Maistra ter z njegovo vlogo v bojih za severno mejo po razpadu Avstro-ogrske monarhije in pri nastajanju slovenske države.

Dvema razredoma devetošolcev je 19. aprila eno šolsko uro o bojih za severno mejo v Karavankah predaval član DGRM Kranj Janez Kavar, upokojeni brigadir Slovenske vojske in veteran vojne za Slovenijo.

Učencem je v predavanju in s prosojnicami predstavil obdobje, ko je nastala Država SHS in kasneje Kraljevina Jugoslavija, ko je bilo potrebno po končani prvi svetovni vojni in razpadu Avstro-ogrske monarhije določiti meje med novonastalimi državami, apetite Italije in Avstrije po slovenskem ozemlju, boje za severno mejo in glavne nosilce teh bojev v Karavankah, pariško mirovno konferenco in rezultate koroškega plebiscita.


Predavanje o bojih za severno mejo v Karavankah smo organizirali za dva razreda devetošolcev


V eni šolski uri je Janez Kavar učencem predstavil boje za severno mejo v Karavankah, nosilce teh bojev z Gorenjske v letih 1918-1919, apetite Italije in Avstrije po slovenskem ozemlju, pariško mirovno konferenco in rezultate koroškega plebiscita


Učenci so pozorno spremljali predavanje in predstavljene vsebine na prosojnicah


Na koncu predavanja so se učenci predavatelju z aplavzom zahvalili za predstavljene vsebine